Diabetická noha - Wagnerova klasifikace
Stupeň 0 – bez porušení kožního krytu, noha s vysokým rizikem ulcerací
Stupeň 1 – noha s povrchovou ulcerací do hloubky dermis
Stupeň 2 – hlubší ulcerace podkoží
Stupeň 3 – hluboká ulcerace s infekcí tkání (flegmóna, abscesy, osteomyelitida)
Stupeň 4 – lokalizovaná gangréna
Stupeň 5 – gangréna celé nohy


Edukace diabetiků při prevenci syndromu diabetické nohy
l. Noste boty dobře padnoucí, kožené, s dostatkem prostoru pro prsty, nejlépe šněrovací, nejlépe bez podpadku. Před obutím je vždy zevnitř prohlédněte, zda někde netlačí např. cizí těleso. Nechoďte bosi
2. Denně nohy prohlížejte, pokud na ně nevidíte, můžete použít zrcátka nebo požádat rodinného příslušníka
3. Nekuřte!!!
4. Udržujte správnou hygienu, nenoste obuv naboso, noste bavlněné či vlněné ponožky.
5. Odstraňujte opatrně zatvrdlou kůži vhodnými nástroji podle doporučení lékaře či zdravotní sestry, promazávejte nohy denně vhodným hydratačním krémem (ne mezi prsty).
6. Myslete na to, že máte nohy sníženě citlivé na teplo, tlak a bolest a chraňte se před příslušnými poraněními
7. Navštěvujte pravidelně odbornou pedikůru, nezraňte se ostrými předměty
8. Navštivte vždy odborníky, máte-li:oteklé nohy, změnu barvy kůže, zatvrdlou kůži na nohou, puchýře, praskliny, poranění nebo vředy.
9. Při každé návštěvě svého lékaře dbejte, aby byla vašim nohám věnována pozornost.


Správná ortopedická obuv pro diabetiky má splňovat následující kritéria:
- tuhá podrážka snižující tlak na plantu
- pružná, dostatečně vysoká plochá vložka
- fixace nohy, nejlépe šněrováním
- dostatečná šíře a délka boty /+ l,5 cm délka při zatížené končetině, umožnění volného pohybu prstu/, dostatečná prostornost špičky boty
- bez zvýšeného podpatku
- kvalitní prodyšný přírodní materiál, nejlépe kůže
- mediální okraj boty rovný - odstranění mediálního tlaku na palec

(text převzat z tohoto dokumentu)

 


Pomohl vám můj web? Zvažte prosím jeho pravidelnou, nebo jednorázovou finanční podporu.
 

  autor: MUDr. Jiří Štefánek
  zdroje: základní zdroje textů