Kampylobakter (Campylobacter) je druh spirálovitých bakterií, které jsou dobře známy infekčním lékařům jako relativně častý původce průjmových onemocnění.

 

Příčiny: Bakterie Campylobactera přežívají v syrovém mase, dokážou přežít i teploty v ledničce. Bakterie jsou likvidovány pouze důkladnou tepelnou úpravou masa. Typickým zdrojem nákazy jsou kupovaná grilovaná kuřata, rizikový může být i tatarský biftek.

 

Projevy: Po průniku bakterie do trávicího traktu dochází ke vzniku střevního zánětu. Rozvíjí se horečnaté onemocnění, objevují se bolesti a křeče břicha, typický je průjem s krví a hlenem ve stolici.

 

Komplikace: Po vymizení příznaků infekce může u nemocných vzniknout choroba známá jako polyradikuloneuritida Guillain-Barré, která může způsobit svalové obrny různého rozsahu.

 

Diagnostika: Kromě klasického pohovoru a fyzikálního vyšetření lékařem je důležité mikrobiologické vyšetření stolice v laboratoři, kde se pak kampylobaktera podaří vykultivovat.

 

Prevence: Hlavní je dodržovat hygienické návyky a vyhýbat se nedostatečně tepelně upravenému masu.

 

Léčba: Základem je dostatek tekutin a prevence dehydratace. U těžkých forem infekce lze výjimečně podat antibiotika, která zkracují a zlehčují průběh nemoci. Dobře účinné jsou zejména sloučeniny rifaximin (např. lék Normix) a klaritromycin (např. lék Klacid).


Zdroje
https://www.cdc.gov
https://www.webmd.com

 


Pomohl vám můj web? Zvažte prosím jeho pravidelnou, nebo jednorázovou finanční podporu.
 

  autor: MUDr. Jiří Štefánek
  zdroje: základní zdroje textů