Kampylobakter (Campylobacter) je druh spirálovitých bakterií, které jsou dobře známy infekčním lékařům jako relativně častý původce průjmových onemocnění.
Příčiny: Bakterie Campylobactera přežívají v syrovém mase, dokážou přežít i teploty v ledničce. Bakterie jsou likvidovány pouze důkladnou tepelnou úpravou masa. Typickým zdrojem nákazy jsou kupovaná grilovaná kuřata, rizikový může být i tatarský biftek.
Projevy: Po průniku bakterie do trávicího traktu dochází ke vzniku střevního zánětu. Rozvíjí se horečnaté onemocnění, objevují se bolesti a křeče břicha, typický je průjem s krví a hlenem ve stolici.
Komplikace: Po vymizení příznaků infekce může u nemocných vzniknout choroba známá jako polyradikuloneuritida Guillain-Barré, která může způsobit svalové obrny různého rozsahu.
Diagnostika: Kromě klasického pohovoru a fyzikálního vyšetření lékařem je důležité mikrobiologické vyšetření stolice v laboratoři, kde se pak kampylobaktera podaří vykultivovat.
Prevence: Hlavní je dodržovat hygienické návyky a vyhýbat se nedostatečně tepelně upravenému masu.
Léčba: Základem je dostatek tekutin a prevence dehydratace. U těžkých forem infekce lze výjimečně podat antibiotika, která zkracují a zlehčují průběh nemoci. Dobře účinné jsou zejména sloučeniny rifaximin (např. lék Normix) a klaritromycin (např. lék Klacid).
Zdroje
https://www.cdc.gov
https://www.webmd.com