Obecný text o nedostatku minerálů můžete najít zde. Křemík je stopový prvek, který se v našem těle vyskytuje jen v malém množství. Má však význam pro kostní metabolizmus, ovlivňuje kvalitu novotvořené pojivové tkáně, zpomaluje proces stárnutí (pomáhá bránit oxidačnímu stresu) a chrání kardiovaskulární systém. Křemík se v potravě vyskytuje spíše v rostlinách, vyšší obsah se udává například v jablcích, cereáliích, ořeších, pomerančích, cibuli a mrkvi. Denní příjem křemíku u dospělého člověka se odhaduje na cca 15 miligramů.
Příčiny: Příčinou nedostatku je obvykle snížený přísun křemíku potravou. V našich zeměpisných šířkách jsou nejvíce ohroženi alkoholici a ženy s mentální anorexií.
Projevy: Nedostatek křemíku se odráží zejména ve zhoršení kvality kůže, vlasů a nehtů. Vlasy jsou lámavé, ztrácí lesk a více vypadávají, stejně tak se zvyšuje lámavost nehtů. Kůže se ztenčuje, rány se obtížně hojí. Bez křemíku se urychluje proces aterosklerózy tepen, což může vést k nemocem kardiovaskulárního systému. Kostní metabolizmus bývá ovlivněn ve smyslu zhoršení mineralizace, urychluje se proces osteoporózy, kosti jsou pak křehčí a snadněji se lámou. Dále mohou být pozorovány nespecifické příznaky, jako je únava, nechutenství a změny nálad.
Léčba: Nedostatek křemíku lze řešit jeho zvýšeným příjmem v potravě, nebo podáváním v doplňcích stravy.