Obecný text o nedostatku vitaminů můžete nalézt zde. Vitamin B5 je označením pro sloučeninu známou jako kyselina panthotenová. Patří do skupiny vitaminů rozpustných ve vodě, naše tělo ho nedokáže vytvářet, a jsme proto nuceni přijímat ho v potravě. Kyselina pantothenová je v potravinách velmi rozšířená. Podobně jako ostatní vitaminy skupiny B je bohatě zastoupena v kvasnicích, najdeme ji také v obilovinách, vejcích, luštěninách a ve vnitřnostech. Vitamin B5 je nutný k tvorbě tzv. koenzymu A, který je důležitý pro řadu metabolických pochodů v těle včetně metabolizmu tuků a základního buněčného metabolizmu.
Příčiny: Nedostatek vitaminu B5 je velmi vzácný a spíše se vyskytuje jako součást nedostatku celého B-komplexu. Více ohroženi jsou kritičtí nemocní a pacienti s nedostatečným přísunem základních živin, jako jsou alkoholici. Opominout ovšem nelze ani pacientky s mentální anorexií. Nedostatek vitaminů hrozí i jedincům s poruchami vstřebávání živin ve střevech.
Projevy: Vzhledem k tomu, jak je vitamin B5 v potravě rozšířen, jsou příznaky jeho nedostatku opravdu raritní. Může se objevit únava, změny nálady, nechutenství, bolesti břicha, svalové křeče a příznaky polyneuropatie (brnění končetin, poruchy jejich citlivosti a pohyblivosti). Vzhledem k tomu, že kyselina panthotenová má význam i v metabolizmu glukózy, může její nedostatek vyvolat hypoglykemické stavy.
Diagnostika: Na nedostatek vitaminů B pomýšlíme u rizikových pacientů (viz příčiny) a to i tehdy, nejsou-li přítomny jasné příznaky jejich nedostatku.
Léčba: Není-li možné zvýšit přísun vitaminu v potravě, je vhodné jej alespoň pravidelně užívat v tabletové formě. Předávkování vitaminem B5 není možné, což však neplatí pro ostatní vitaminy.
Zdroje
https://www.healthline.com
https://www.medicalnewstoday.com