Vitamin A je označení pro sloučeninu retinol. Jedná se o vitamin rozpustný v tucích, má význam pro zrak, imunitu a pro správnou funkci povrchů sliznic. Vitamin A se vyskytuje v celé řadě živočišných i rostlinných potravin. Velké množství je ho v játrech, rybím tuku, v mrkvi, brokolici, špenátu, vejcích, sladkých bramborách a mnoha dalších. Přirozeným zdrojem je i mateřské mléko.
Příčiny: Hlavní příčinou nedostatku vitaminu A je jeho neuspokojivý příjem v potravě. V ČR by se jednalo o raritu, nicméně v rozvojových státech je to poměrně častý problém. Nedostatek vitaminu A v těle a mléce matky neblaze ovlivní život jedince už od narození. Kromě nedostatečného příjmu jsou nedostatkem vitaminu A ohrožení i lidé s poruchami vstřebávání živin v trávicím traktu, zvláště při narušeném vstřebávání tuků.
Projevy: Vitamin A je důležitý pro tvorbu zrakového pigmentu rhodopsinu, který je důležitý pro funkci sítnice, zejména pro vidění za nižšího osvětlení. Proto nedostatek vitaminu vede ke zhoršení zraku, patrné je to hlavně v šeru (tzv. šeroslepost). Vážnější je narušení sliznic slzných kanálků, což vede k osychání spojivek a rohovky oka, která je při nedostatku vitaminu A postižena také (vzniká tzv. keratomalacie). Není-li tento stav řešen, vede časem k nevratnému poškození oka a trvalé ztrátě zraku. Celkové narušení funkce slizničních povrchů snižuje imunitu a činí jedince s nedostatkem vitaminu A náchylného k řadě infekčních nemocí (infekce dýchacích cest, infekce močové soustavy apod.).
Léčba: Důležitý je přísun vitaminu A v potravě. V případě nutnosti jej lze užívat i ve formě doplňků stravy, nicméně je nutné dát si velký pozor na možnost předávkování. Předávkování velkými dávkami vitaminu A může způsobit selhání životně důležitých orgánů a smrt.
Zdroje
https://www.who.int
https://www.healthline.com