Možná to nevíte, ale vlákninu řadíme mezi rostlinné sacharidy. Je nicméně svými vlastnostmi tak unikátní, že je nutné ji zmínit zvlášť. Strukturu vlákniny tvoří zejména polysacharidy (jako je např. celulóza) a organické sloučeniny pektin a lignin. Část vlákniny je ve vodě nerozpustná a část je rozpustná.
Co je hlavní rozdíl oproti jiným sacharidům? Vláknina je pro nás nestravitelná. Škrob strávíme a přeměníme na glukózu, vlákninu nikoliv. Z vlákniny proto nezískáme žádnou energii. Přesto má vláknina v potravě důležitou funkci a její doporučený denní příjem pro dospělého člověka se pohybuje okolo 30 gramů.
Funkce vlákniny
-
Vláknina v potravě pomůže zaplnit žaludek a člověka nasytí, i když neobsahuje žádnou energii (tj. neztloustneme z ní).
-
Vláknina zpomaluje vyprazdňování žaludku a tím zpomalí vstřebávání sacharidů do organizmu a rychlý vznik hladu po jídle.
-
Rozpustná vláknina vytváří na sliznici tenkého střeva tenkou gelovitou vrstvu, která dále zpomaluje vstřebání sacharidů.
-
Z výše uvedeného vyplývá, že přítomnost vlákniny snižuje glykemický index potravin.
-
Vláknina váže vodu, zvětšuje objem stolice, brání zácpě a čistí střevo. Podle studií má vliv na snížení výskytu rakoviny tlustého střeva.
-
Vláknina v potravě snižuje hladinu LDL cholesterolu (mechanizmů tohoto efektu je více, nebudu je zmiňovat, abychom si to příliš nekomplikovali).
Nevýhody vlákniny
Při příliš velkém množství vlákniny v potravě se mohou objevit různé trávicí potíže, jako jsou křeče v břiše, nadýmání a plynatost. Vláknina s oblibou váže tekutinu a může způsobit řídké stolice až průjmy, naopak vláknina bez dostatečného příjmu tekutin vás může "zabetonovat" a způsobit zácpu.
Potraviny s vysokým obsahem vlákniny
Níže je seznam 10 potravin výrazně bohatých na vlákninu:

Pokud máte přečteno, můžete pokračovat dále.