Možná to nevíte, ale vlákninu řadíme mezi rostlinné sacharidy. Je nicméně svými vlastnostmi tak unikátní, že je nutné ji zmínit zvlášť. Strukturu vlákniny tvoří zejména polysacharidy (jako je např. celulóza) a organické sloučeniny pektin a lignin. Část vlákniny je ve vodě nerozpustná a část je rozpustná.

Co je hlavní rozdíl oproti jiným sacharidům? Vláknina je pro nás nestravitelná. Škrob strávíme a přeměníme na glukózu, vlákninu nikoliv. Z vlákniny proto nezískáme žádnou energii. Přesto má vláknina v potravě důležitou funkci a její doporučený denní příjem pro dospělého člověka se pohybuje okolo 30 gramů.

 

Funkce vlákniny

  • Vláknina v potravě pomůže zaplnit žaludek a člověka nasytí, i když neobsahuje žádnou energii (tj. neztloustneme z ní). 

  • Vláknina zpomaluje vyprazdňování žaludku a tím zpomalí vstřebávání sacharidů do organizmu a rychlý vznik hladu po jídle.

  • Rozpustná vláknina vytváří na sliznici tenkého střeva tenkou gelovitou vrstvu, která dále zpomaluje vstřebání sacharidů

  • Z výše uvedeného vyplývá, že přítomnost vlákniny snižuje glykemický index potravin.

  • Vláknina váže vodu, zvětšuje objem stolice, brání zácpě a čistí střevo. Podle studií má vliv na snížení výskytu rakoviny tlustého střeva.

  • Vláknina v potravě snižuje hladinu LDL cholesterolu (mechanizmů tohoto efektu je více, nebudu je zmiňovat, abychom si to příliš nekomplikovali).

 

Nevýhody vlákniny

Při příliš velkém množství vlákniny v potravě se mohou objevit různé trávicí potíže, jako jsou křeče v břiše, nadýmání a plynatost. Vláknina s oblibou váže tekutinu a může způsobit řídké stolice až průjmy, naopak vláknina bez dostatečného příjmu tekutin vás může "zabetonovat" a způsobit zácpu.

 

Potraviny s vysokým obsahem vlákniny

Níže je seznam 10 potravin výrazně bohatých na vlákninu:

 

Pokud máte přečteno, můžete pokračovat dále.
 

 


Pomohl vám můj web? Zvažte prosím jeho pravidelnou, nebo jednorázovou finanční podporu.
 

  autor: MUDr. Jiří Štefánek
  zdroje: základní zdroje textů