Diasip není lék v pravém slova smyslu, přesto však patří mezi velmi důležité přípravky využívané ve zdravotnictví. Jedná se o energeticky bohatou tekutou výživu, která obsahuje základní složky potravy (sacharidy, tuky i bílkoviny) a mikronutrienty (vitaminy a minerály).
Využití: Diasip slouží k nutriční podpoře, kterou označujeme jako „sipping“ neboli „popíjení“. Dobře stravitelná tekutina by se měla pomalu popíjet a může tak sloužit jako částečná, náhrada stravy. Diasip mohou popíjet pacienti trpící podvýživou a lidé se zvýšenými nároky na příjem živin včetně stavů vedoucích k poruchám jejich vstřebávání. Složení sacharidů v Diasipu je koncipováno tak, aby byl přípravek vhodnější i pro diabetiky (méně cukru, méně energie).
Podávání: Diasip se vyrábí jako chuťově sladká tekutina v plastových lahvičkách o objemu 200 mililitrů. Existuje více typů přípravku podle příchuti. Nápoj obsahuje cca 104 kilokalorií (kcal) na 100 mililitrů. Běžná dávka pro dospělého člověka je individuální a většinou se pohybuje mezi 1-3 nápoji denně.
Nevýhody: Hlavním problémem Diasipu a podobných nápojů jsou trávicí obtíže. Přípravky jsou chuťově sladké a hutné a při rychlém vypití obvykle vyvolávají nevolnost a někdy i zvracení. Z toho důvodu je nutné pacienty poučit, aby přípravky popíjeli velmi pomalu (třeba i několik hodin) a někdy pomůže i pravidelná změna příchutí.