Ghrelin je hormon, který byl (z mého pohledu) objeven oproti ostatním hormonům relativně nedávno, přesněji v roce 1999, ale větší pozornosti se mu dostává až v posledním desetiletí. Ghrelin je produkován především endokrinními buňkami sliznice trávicí trubice, zejména žaludku. Hormon je důležitý pro energetický metabolismus, zejména pro příjem a uchovávání energie a pro regulaci tělesné hmotnosti. Jeho zvýšená koncentrace ovlivňuje centrální nervový systém vede ke vzniku pocitu hladu. Hlavním antagonistou (tj. hormonem s opačným účinkem) ghrelinu je leptin

Hladina ghrelinu roste při dlouhodobějším lačnění (tj. s prázdným žaludkem). Po najezení se hladina ghrelinu výrazně klesá. Ghrelin má tedy přímý účinek na vznik hladu a tím zprostředkovaně i nepřímý vliv na růst tukové tkáně. Na druhou stranu má ale ghrelin přes stimulaci růstového hormonu vliv na využití tuku z tukové tkáně v játrech svalové soustavě.  

Snažíme-li se o hubnutí a dojde u nás k výraznějšímu poklesu hmotnosti, má hladina ghrelinu tendenci spíše narůstat.

 


Pomohl vám můj web? Zvažte prosím jeho pravidelnou, nebo jednorázovou finanční podporu.
 

  autor: MUDr. Jiří Štefánek
  zdroje: základní zdroje textů