Histaminová intolerance je méně známé onemocnění, které je nicméně v populaci častější, než by se mohlo zdát a jeho přítomnost se odhaduje asi u jednoho člověka ze sta. Název není zcela přesný, jde spíše o důsledky nahromadění histaminu v organizmu. Nejprve bychom si asi o histaminu měli něco říci. Histamin je sloučenina, která má v organizmu řadu významů – podílí se na šíření informací v nervovém systému, má vliv na žaludeční sekreci a především se účastní alergických reakcí.
Příčiny: Proč se u některých lidí začne histamin v organizmu hromadit? Obvykle jde o kombinaci dvou faktorů – zvýšený přísun histaminu v potravě a slabší aktivita některého z enzymů, které pomáhají histamin rozkládat (zejména enzym diaminoxidáza).
Potraviny bohaté na histamin jsou zejména alkohol (červené víno), uzeniny, zrající sýry, lilek, avokádo, sušené ovoce a fermentované mléčné výrobky. Problém je i s banány a čokoládou. Ty sice tak velké množství histaminu neobsahují, ale dokáží zvýšit jeho uvolňování v organizmu se stejnými důsledky. Kromě toho některé sloučeniny navíc blokují enzym diaminoxidáza a tím situaci zhoršují. Opět je to především alkohol.
Kromě toho může histaminová intolerance vzniknout v rámci syndromu bakteriálního přerůstání, protože střevní bakterie umí histamin vyrábět také.
Projevy: Při zvýšení množství histaminu v organizmu se v rámci histaminové intolerance objevuje svědění kůže, trávicí obtíže (nadýmání, bolesti břicha), bušení srdce, zvýšení krevního tlaku, bolesti hlavy a poruchy spánku. Řada lidí si stěžuje na suchý kašel a vyloučit nelze ani vznik astmatického záchvatu.
Diagnostika: Určit diagnózu není zase tak lehké, jde o kombinaci výše zmíněných příznaků a příjmu některých uvedených potravin. Vzhledem k tomu, že se mohou vyskytnout jenom některé projevy, které navíc jsou dosti nespecifické, není snadné si tato fakta dát dohromady. Teoreticky lze změřit hladinu histaminu v krvi a aktivitu diaminoxidázy, ale hodnoty vůbec nemusí korelovat s obtížemi.
Léčba: Prevence vzniku obtíží je v zásadě jednoduchá - je třeba výrazně omezit potraviny, které histamin obsahují. V případě, že už obtíže vznikly, může pomoci užití antihistaminik. Některé zdroje doporučují užívání vitaminu B6, který pomáhá zvyšovat tvorbu enzymu diaminoxidázy.