Histaminová intolerance je méně známé onemocnění, které je nicméně v populaci častější, než by se mohlo zdát a jeho přítomnost se odhaduje asi u jednoho člověka ze sta. Název není zcela přesný, jde spíše o důsledky nahromadění histaminu v organizmu. Nejprve bychom si asi o histaminu měli něco říci. Histamin je sloučenina, která má v organizmu řadu významů – podílí se na šíření informací v nervovém systému, má vliv na žaludeční sekreci a především se účastní alergických reakcí.

 

Příčiny: Proč se u některých lidí začne histamin v organizmu hromadit? Obvykle jde o kombinaci dvou faktorů – zvýšený přísun histaminu v potravě a slabší aktivita některého z enzymů, které pomáhají histamin rozkládat (zejména enzym diaminoxidáza).

Potraviny bohaté na histamin jsou zejména alkohol (červené víno), uzeniny, zrající sýry, lilek, avokádo, sušené ovoce a fermentované mléčné výrobky. Problém je i s banány a čokoládou. Ty sice tak velké množství histaminu neobsahují, ale dokáží zvýšit jeho uvolňování v organizmu se stejnými důsledky. Kromě toho některé sloučeniny navíc blokují enzym diaminoxidáza a tím situaci zhoršují. Opět je to především alkohol.

Kromě toho může histaminová intolerance vzniknout v rámci syndromu bakteriálního přerůstání, protože střevní bakterie umí histamin vyrábět také.

 

Projevy: Při zvýšení množství histaminu v organizmu se v rámci histaminové intolerance objevuje svědění kůže, trávicí obtíže (nadýmání, bolesti břicha), bušení srdce, zvýšení krevního tlaku, bolesti hlavy a poruchy spánku. Řada lidí si stěžuje na suchý kašel a vyloučit nelze ani vznik astmatického záchvatu.

 

Diagnostika: Určit diagnózu není zase tak lehké, jde o kombinaci výše zmíněných příznaků a příjmu některých uvedených potravin. Vzhledem k tomu, že se mohou vyskytnout jenom některé projevy, které navíc jsou dosti nespecifické, není snadné si tato fakta dát dohromady. Teoreticky lze změřit hladinu histaminu v krvi a aktivitu diaminoxidázy, ale hodnoty vůbec nemusí korelovat s obtížemi.

 

Léčba: Prevence vzniku obtíží je v zásadě jednoduchá - je třeba výrazně omezit potraviny, které histamin obsahují. V případě, že už obtíže vznikly, může pomoci užití antihistaminik. Některé zdroje doporučují užívání vitaminu B6, který pomáhá zvyšovat tvorbu enzymu diaminoxidázy.

 


Pomohl vám můj web? Zvažte prosím jeho pravidelnou, nebo jednorázovou finanční podporu.
 

  autor: MUDr. Jiří Štefánek
  zdroje: základní zdroje textů