Horečka omladnic je onemocnění zajímavé již z historického hlediska a je úzce spjato s jménem lékaře I. F. Semmelweise, který žil v 19. století. Horečka omladnic znamená infekci ženy krátce po porodu, která poměrně často způsobila smrt ženy.
Příčiny: Příčinou horečky omladnic jsou různé bakterie (typicky streptokoky), které infikují porodní cesty ženy. V době I. F. Semmelweise ještě nebyly informace o bakteriálních onemocnění, Semmelweis si nicméně povšiml výrazně vyšší úmrtnosti žen, o které se starali medici a lékaři, kteří předtím pracovali na pitevnách, a nákazu na ženy přenesli. Ve snaze zabránit přenosu nemoci nutil Semmelweis lékaře dezinfikovat si ruce, což bylo v té době neseno se značnou nelibostí a Semmelweis o své místo přišel (podíl na tom měla nicméně i jeho komplikovaná povaha a konfliktní chování). Výrazný pokles výskytu horečky omladnic při zachovávání hygienických standardů dal nicméně Semmelweisovi za pravdu, stejně tak i následný objev bakteriálního světa Robertem Kochem a Louisem Pasteurem. Dodejme jen, že uznání se Semmelweis dočkal až s odstupem po své smrti, ke které došlo v psychiatrickém ústavu.
Projevy: Horečka omladnic se projevovala vysokými horečkami, hnisáním a celkovým zhoršením stavu ženy, která poměrně rychle zemřela na následek sepse a septického šoku.
Prevence: Základem prevence je dodržování základních hygienických opatření ošetřujícím personálem, což výrazně snižuje riziko infekce ženy. Jakékoliv zákroky během porodu (císařský řez, zašívání nastřižené hráze apod.) se vcelku pochopitelně musí provádět za sterilních podmínek.
Léčba: V 19. století nebyla terapie prakticky možná. V dnešní době se již horečka omladnic v civilizovaném světě téměř nevyskytuje. Pokud se přeci jen vyskytne, pak je léčena antibiotiky a udržováním základních životních funkcí (kyslík, hydratace aj.).
Zdroje
https://www.healthline.com
https://www.britannica.com