Mastné kyseliny jsou velmi slabé organické kyseliny. Mastná kyselina má podobu řetězce vzájemně propojených atomů uhlíku s navázanými atomy vodíku, přičemž na jednom konci tohoto řetězce najdeme skupinu - COOH, která je pro všechny organické kyseliny typická.
Podle délky uhlíkového řetězce (tj. podle počtu atomů uhlíku v molekule) rozdělujeme mastné kyseliny na:
- krátké - pod 8 atomů C
- střední - 8-14 atomů C
- dlouhé - 15-22 atomů C
- velmi dlouhé - nad 22 atomů C
Další možností je dělení mastných kyselin podle přítomnosti a počtu dvojných vazeb mezi atomy uhlíku v jejich molekulách na:
- nasycené - neobsahují dvojné vazby
- nenasycené - obsahují jednu nebo více dvojných vazeb
Tvorba mastných kyselin
Mastné kyseliny jsou syntetizovány v cytoplazmě buněk ze sloučeniny acetylkoenzym A, která za normálních okolností vzniká zejména při metabolizmu glukózy. Můžeme tak říct, že syntéza mastných kyselin je závislá na příjmu cukrů v potravě.
Kyselina palmitová - možné formy zápisu vzorce s číslováním atomů uhlíku. Kyselina palmitová je v organizmu velmi častá, je dlouhá (16C) a je nasycená.
Význam
V našem organizmu mají hlavní význam mastné kyseliny vázané na molekulu glycerolu. Na jednu molekulu glycerolu se mohou navázat tři mastné kyseliny za vzniku triacylglycerolů (triglyceridů), které představují hlavní zásobní forma tuků v našem organizmu. Triacylglyceroly jsou energeticky velmi bohaté a uloženy jsou v tukové tkáni. V případě potřeby je možné z triacylglycerolů odštěpit mastné kyseliny a v mitochondriích je rozložit procesem beta-oxidace mastných kyselin. Produkty této reakce se mohou použít v citrátovém cyklu a dýchacím řetězci za vzniku většího množství energie v podobě molekul ATP.
Kromě toho mastné kyseliny tvoří části buněčných membrán a syntetizují se z nich eikosanoidy.
Esenciální mastné kyseliny
Esenciální mastné kyseliny jsou takové mastné kyseliny, které naše tělo sice potřebuje, ale není schopné je syntetizovat. Musí je proto přijmout v potravě. Patří mezi ně kyselina alfa-linolenová a kyselina linolová. Obě patří mezi nenasycené mastné kyseliny.