Mateřské mléko je z hlediska přežití zcela zásadní tekutina, která je za normálních okolností produkována ženou v poporodním období a jejím úkolem je výživa lidského novorozence. Mléko je vytvářeno v mléčné žláze prsů a jeho tvorba a uvolňování je hormonálně řízená. Hlavní význam mají hormony známé jako prolaktin (tvorba mléka) a oxytocin (uvolňování mléka).

První dny po porodu vzniká husté žluté mléko zvané kolostrum, které je bohaté na bílkoviny. Postupně řídne a vzniká klasické řidší mléko bílé barvy. Mléko je chuťově sladké, obsahuje všechny základní živiny (sacharidy, lipidy i proteiny), vitaminy a minerály. Ze sacharidů je nejčastějším zástupcem laktóza. Velice důležitá je přítomnost imunoglobulinů, které podporují imunitní systém novorozence a chrání ho před infekcemi. Antibakteriální působení v mateřském léku též vykazuje sloučenina lysozym. V mateřském mléku se vyskytuje řada prospěšných bakterií, které postupně kolonizují střeva novorozence a vytváří v nich přirozený střevní mikrobiom.

 

Proč je to důležité?

  • Podle aktuálního a zcela jistě správného pohledu na věc má výživa mateřským mlékem přednost před podáváním uměle připravovaných produktů. Kontraindikací kojení jsou pouze některé vzácné poruchy metabolizmu u novorozence (např. galaktosemie) a HIV infekce matky (i když je pravda, že riziko přenosu infekce při nízké virové náloži v těle matky bude zřejmě dosti nízké).

  • Do mateřského mléka se vylučuje celá řada léků a návykových látek.

  • Intolerance laktózy je neschopnost štěpit a zpracovat laktózu. Vrozená je velice vzácná, protože dříve představovala pro daného jedince zcela zásadní evoluční nevýhodu již v novorozeneckém věku. Častá je získaná laktózová intolerance, která vznikla během života. Více najdete v příslušném textu.

 


Pomohl vám můj web? Zvažte prosím jeho pravidelnou, nebo jednorázovou finanční podporu.
 

  autor: MUDr. Jiří Štefánek
  zdroje: základní zdroje textů