Amoniak (NH3) je pro naše tělo významná sloučenina. Je v něm obsažen dusík, který je součástí aminokyselin, purinů a pyrimidinů. Amoniak vzniká jako odpadní produkt metabolismu těchto sloučenin (viz degradace aminokyselin) a kromě toho je produkován střevními bakteriemi.

Amoniak se při normálním pH lidského těla vyskytuje ve formě iontu NH4+ a ve vyšších koncentracích je pro nás dosti toxický. Z toho důvodu je nutné se amoniaku neustále zbavovat. Hlavním orgánem, který amoniak zpracovává jsou játra, v mnohem menší míře ledviny.

 

Transport a zpracování amoniaku

Z tkání se amoniak může transportovat jako volná sloučenina krví, ale většina amoniaku se transportuje pomocí aminokyseliny glutamin. Glutamin vzniká přidáním -NH2 skupiny na glutamát a po transportu do jater (ledvin) se může deaminovat zpět na glutamát.

Mezi aminokyselinami je skupina -NH2 přenášena procesem transaminace. Z hlediska odstraňování dusíku bývá konečným příjemcem této skupiny sloučenina alfa-ketoglutarát, která se přemění na již výše zmíněný glutamát. Glutamát má to specifikum, že jako jediná aminokyselina v našem těle může být oxidativně deaminována. Vzniká z ní opět alfa-ketoglutarát a uvolní se amoniak.

Máme tedy amoniak v játrech a-nebo v ledvinách (buď uvolněný z glutaminu nebo z glutamátu). Co teď s ním? Musí se nějakým způsobem odstranit.

Schéma - příklad transaminace s následnou oxidativní deaminací glutamátu za uvolnění NH3

 

Odstranění amoniaku

Většina amoniaku v lidském těle se detoxikuje v močovinovém cyklu přeměnou na močovinu (urea), která pak z organizmu odchází spolu s močí. Malé množství amoniaku uvolněného z glutaminu v ledvinách se vylučuje močí v nezměněné formě a pomáhá zvyšovat pH moči. Moč proto může mít zápach lehce po amoniaku a to zejména koncentrovanější ranní moč.

 

Shrnutí

  • Zdroje amoniaku – zejména metabolismus aminokyselin, metabolismus pyrimidinů, střevní bakterie

  • Transport amoniaku – většina vázána v aminokyselinách, zejména v glutaminu, malá část volná

  • Odstranění amoniaku – většina metabolizována na močovinu v játrech a vyloučena ledvinami, malé množství vyloučeno ledvinami jako volný amoniak

 

Proč je to důležité?

 


Pomohl vám můj web? Zvažte prosím jeho pravidelnou, nebo jednorázovou finanční podporu.
 

  autor: MUDr. Jiří Štefánek
  zdroje: základní zdroje textů