Fruktóza je monosacharid, o kterém se nemluví zdaleka tolik jako o glukóze. A je to možná velká chyba, protože ho poměrně běžně přijímáme v potravě.
Základní informace
Fruktóza je charakteristická pro ovoce, má výrazně sladkou chuť a pro naše tělo může být podobně jako glukóza zdrojem energie. Glukóza je sice mnohem důležitější, ale například spermie používají jako primární zdroj energie právě fruktózu. Z toho důvodu je ostatně náš organizmus schopen fruktózu z glukózy vytvořit, což se děje např. v semenných váčcích.
I když nejíte ovoce, fruktózu do těla nejspíše pravidelně přijímáte. Nachází se totiž v bílém cukru a tím pádem ve všech potravinách, které cukr obsahují. Bílý cukr (kostkový, krupice, moučkový) je totiž tvořen sacharózou a ta v sobě obsahuje jednu molekulu glukózy a jednu molekulu fruktózy.
Metabolizmus fruktózy
Fruktóza se do organizmu vstřebává v tenkém střevě a odtud se krví dostává do jater. Játra jsou hlavním místem jejího dalšího zpracování. Metabolizmus fruktózy je poměrně rychlý a začíná fosforylací fruktózy enzymem fruktokináza. Takto upravená molekula se přeměňuje na další produkty. Není asi nutné složitě je všechny jmenovat, důležitější je jejich využití. Z fruktózy může tímto způsobem vzniknout pyruvát a glycerol.
Pyruvát i glycerol se v případě potřeby mohou účastnit tvorby glukózy (glukoneogeneze) nebo se účastní tvorby triacylglycerolů (tj. tuků).

Co je na celé věci důležité je fakt, že metabolizmus fruktózy není na rozdíl od glukózy prakticky vůbec regulován inzulinem. Zdánlivá výhoda je to, že potrava bohatá na fruktózu nezvýší výrazně hladinu inzulinu. Inzulin je hormon s komplexním působením, který mimo jiné podporuje lipogenezi a tím i ukládání tuku do tukové tkáně. A proč je tato výhoda jen zdánlivá? Protože fruktóza se ochotně na tuky metabolizuje i bez inzulinu a to přímo v játrech. Z jater do tkání se pak tuky dostávají v podobě VLDL částic.
Proč je to důležité?
-
Nadměrný přísun fruktózy vede kromě nárůstu objemu tukové tkáně k jaterní steatose.
-
Fruktóza má negativní vliv na citlivost tkání vůči inzulinu a její nadbytek může vést k inzulinové rezistenci.
-
Potraviny s vyšším obsahem fruktózy na úkor glukózy budou sladké, ale glykemický index budou mít relativně nízký. To ovšem neznamená, že jsou zdravější.
Pokud máte přečteno, můžete pokračovat dále.