Metabolismus vitaminu B12 je důležité znát kvůli klinickému významu tohoto vitaminu a jeho případného nedostatku. Vitamin B12 (kobalamin) je sloučenina obsahující atom kobaltu (Co) rozpustná ve vodě, kterou jsme nuceni přijímat v potravě. Naše tělo není schopné ji syntetizovat.

 

Příjem vitaminu B12

Vitamin B12 je do organizmu přijímán z potravy absorpcí ve střevech. Je bohatě zastoupen zejména v živočišných produktech (maso, vnitřnosti, vejce a mléko). I při dostatku vitaminu B12 v potravě to může být s jeho absorpcí poněkud problematičtější, protože vyžaduje souhru několika na sobě nezávislých faktorů. 

  • Správná funkce žaludku - V žaludku se vitamin B12 sice nevstřebává, ale kyselé prostředí žaludku je důležité pro "uvolnění" molekul vitaminu B12 z potravy. Kromě toho je parietálními buňkami žaludeční sliznice produkována sloučenina známá jako „vnitřní faktor“, která se na B12 později naváže. V žaludku je ovšem B12 nejprve navázán na málo známý protein haptokorin tvořený slinnými žlázami, který chrání B12 před poškozením žaludeční kyselinou.

  • Správná funkce slinivky břišní – Enzymy pankreatického sekretu ve dvanáctníku odštěpí haptokorin z B12 a poté se na ni naváže vnitřní faktor.

  • Správná funkce terminálního ilea - Terminální ileum je konečný úsek tenkého střeva a právě v tomto místě dochází k nejvýznamnější absorpci vitaminu B12 vázaného na vnitřní faktor.

Po vstřebání do organizmu se B12 využívá ve tkáních a skladuje se zejména v játrech.

Schéma - vstřebávání vitaminu B12. Nejprve je B12 uvolněn z potravy žaludeční kyselinou, pak se na něj váže ochranný haptokorin, který je v duodenu odštěpen pankreatickými enzymy a na volný B12 se tak může navázat vnitřní faktor. B12 je pak vstřebán v terminálním ileu.

 

Vylučování vitaminu B12

Většina vitaminu B12 je z organizmu vylučována žlučí, přičemž se ale jeho část v terminálním ileu opět vstřebává (tzv. enterohepatální oběh obdobný jako u metabolismu žlučových kyselin).

 

Význam vitaminu B12

Vitamin B12 se jako koenzym účastní řady metabolických pochodů včetně tvorby a zrání červených krvinek, tvorby DNA a vzniku myelinu nervových vláken.

 

Proč je to důležité?

  • Hlavní klinický problém je nedostatek vitaminu B12, který se může objevit u řady chorobných stavů. Vzhledem ke komplexnímu významu vitaminu B12 pro organizmus jsou příznaky pestré, dominuje jim chudokrevnost a příznaky polyneuropatie. Bez léčby může být stav i smrtelný, při pravidelné substituci vitaminem B12 nicméně dochází k rychlé úpravě do normy. Více najdete v příslušném textu.

  • Nedostatkem vitaminu B12 mohou být ohroženi striktní vegani, tj. lidé vůbec nepožívající živočišné produkty.

  • Nedostatek vitaminu B12 může vzniknout u onemocnění žaludku, které naruší jeho funkci (autoimunitní zánět žaludku za vzniku tzv. perniciózní anemie, chirurgické zákroky na žaludku apod.). Zmínit lze i fakt, že o něco vyšší riziko nedostatku vitaminu B12 je u lidí dlouhodobě užívajících léky tlumící tvorbu žaludeční kyseliny (zejména blokátory protonové pumpy). 

  • Nedostatek vitaminu B12 se může objevit po chirurgickém odstranění terminálního ilea, které se provádí například u některých lidí s Crohnovou nemocí.

 


Pomohl vám můj web? Zvažte prosím jeho pravidelnou, nebo jednorázovou finanční podporu.
 

  autor: MUDr. Jiří Štefánek
  zdroje: základní zdroje textů