Protifar [protyfar] není vlastně tak docela lék, je to spíše speciální forma potraviny, která se hodí jako doplněk výživy. Jde vlastně o vysoce koncentrovanou mléčnou bílkovinu.

 

Princip: Mléčná bílkovina obsahuje řadu důležitých aminokyselin, které mohou chybět řadě nemocných lidí.

 

Využití: Protifar podáváme lidem, kteří mají nedostatek bílkovin. Může se jednat o podvyživené jedince s nedostatečným příjmem potravy, o nemocné s poruchami vstřebávání živin a pak samozřejmě pacienty v těžkých stavech včetně pooperačních období po velkých operačních zákrocích.

 

Dávkování: Protifar se vyrábí v podobě prášku, který se přijímá ústy. Obvyklá dávka pro dospělého člověka je několik odměrek (odměrka je přiložena k balení Protifaru) denně, přičemž jedna odměrka obsahuje přes 2 gramy bílkoviny. Vzhledem k horší chuti je vhodné Protifar namíchat do běžné potravy, aby se v ní tak zvýšil obsah bílkovin. Pokud chceme, je možné podat Protifar i do zavedené nasogastrické sondy jako formu enterální výživy.

 

Nevýhody: Přípravek nemá výrazné vedlejší účinky, větší množství Protifaru může nicméně vyvolat trávicí obtíže a nelze vyloučit vznik alergické reakce.

 


Pomohl vám můj web? Zvažte prosím jeho pravidelnou, nebo jednorázovou finanční podporu.
 

  autor: MUDr. Jiří Štefánek
  zdroje: základní zdroje textů