K syndromu piniových oříšků (pine mouth syndrome) mne přivedla zkušenost kolegyně, která ho neznala a měla kvůli němu obavu, že se nakazila infekcí COVID-19. Sám jsem o tomto syndromu do té doby neslyšel a tak mne následně při čtení internetových zdrojů překvapilo, že jde o relativně známou věc. A protože je dobré se učit nové věci, sepsal jsem o tomto stavu krátký text.

 

Příčiny: Příčinou je požití piniových oříšků. Jde vlastně o jedlá semínka z šišek borovice pinie. Mají příjemnou chuť, která bývá popisována jako nasládlá, až krémová. Proč syndrom vzniká není jasné, půjde asi o efekt nějaké sloučeniny, kterou oříšky obsahují. Nejvyšší riziko je popisováno u oříšků z borovice Pinus armandii (původem z Číny a Tchaj-wanu).

Pinus armandii (borovice Armandova)

 

Projevy: Základním projevem syndromu piniových oříšků je porucha chuti. Zrádné je, že se může objevit až několik dnů po požití oříšků. Porucha je popisována jako abnormální hořkost v dutině ústní, často jako kovová pachuť, která zcela narušuje normální chuť potravin a tekutin (odtud podobnost s COVID-19, kdy šlo nicméně o poruchu čichu). Potíže mohou trvat až několik týdnů. Jiné zdravotní obtíže nebyly u syndromu pozorovány.

 

Diagnostika: Diagnóza je v tomto případě jasná – jde o výše zmíněné příznaky, které se objeví několik dnů po požití piniových oříšků. Pokud má člověk o syndromu povědomí, je to snadné, v opačném případě může porucha chuti vyděsit.

 

Léčba: Žádná léčba není možná a je nutno vyčkat samovolného vymizení příznaků.


Zdroje
https://www.latimes.com
https://www.ncbi.nlm.nih.gov

 

 


Pomohl vám můj web? Zvažte prosím jeho pravidelnou, nebo jednorázovou finanční podporu.
 

  autor: MUDr. Jiří Štefánek
  zdroje: základní zdroje textů