Alkohol (chemicky etylalkohol - etanol) je organická sloučenina, kterou všichni dobře známe. Její pravidelný přísun je z metabolického hlediska dosti negativní a nyní si povíme proč. Pomineme-li všechny negativní účinky alkoholu na tkáně, bude nás zajímat další osud této molekuly v lidském těle. V játrech je etylalkohol přeměňován speciálními enzymy nejprve na acetaldehyd (zodpovědný za kocovinu) a následně na acetyl-CoA. O acetyl-CoA jste si mohli v tomto textu přečíst už výše. Je to sloučenina, která je mimo jiné základním kamenem tvorby mastných kyselin a tím i tuků. Alkohol se tedy přímo podílí na novotvorbě tukové tkáně. Kromě toho alkohol způsobuje pokles glykemie a to zvyšuje chuť k jídlu.
Navíc platí, že alkoholické nápoje často obsahují i další kaloricky bohaté sloučeniny, zejména jde o sacharidy (u piva, vína a koktejlů). Z toho důvodu má půllitr piva bez přehánění podobný počet kalorií jako menší jídlo* a taková Piňa Colada je kalorické peklo.
Celková energetická hodnota alkoholických nápojů není zanedbatelná:

* Pro zajímavost je takový půllitr 12° piva energeticky rovnocenný jedné porci grilovaných kuřecích prsou s quinoou a zeleninou. Recept najdete níže, přeji dobrou chuť.
Grilovaná kuřecí prsa s quinoa a zeleninou (porce pro jednu osobu, 250 kcal)
Ingredience:
-
Kuřecí prsa (150 g) – 165 kcal
-
Quinoa (40 g, suchá váha) – 140 kcal
-
Čerstvá zelenina (např. paprika, rajčata, špenát – 100 g) – 25 kcal
-
Olivový olej (1 lžička, 5 g) – 45 kcal
- Sůl, pepř a bylinky (např. rozmarýn, česnek) – zanedbatelné kalorie
Kuřecí prsa opeč na grilu nebo na pánvi s minimem oleje (1 lžička) a dochuť bylinkami, solí a pepřem.
-
Quinou uvař podle návodu (1 díl quinoy na 2 díly vody).
-
Zeleninu nakrájej na malé kousky a přidej ke kuřeti a quinoe.
-
Před podáváním dochuť dle chuti.
Shrnutí: Alkohol je z hlediska hubnutí vcelku problém. Aktuálně dominuje názor, že jakékoliv množství alkoholu je špatné a v zásadě je to pravda kvůli jeho toxickému působení na organizmus. Ovšem přesto bych osobně v tomto ohledu nechtěl působit na pacienty příliš tvrdě a fanaticky - jedno občas vypité pivo, pokud vám chutná, vám v organizmu neudělá žádnou katastrofu, jen musíte brát v potaz jeho kalorickou hodnotu a přítomnost sacharidů. Kromě toho lze vzít v potaz přítomnost vitaminů skupiny B a některých minerálů v pivu, nejde však o nijak zázračné množství.
Stejně tak občasná 1 sklenička vína (2 dl) není žádná tragédie. Je méně kalorická než půllitr 12° piva a stejně tak ve víně kromě pravdy najdeme i nějaké ty vitaminy B a v červeném víně jsou navíc různé antioxidanty (např. sloučenina resveratrol). Opět ale platí, že negativa daná přítomností alkoholu nad těmi pozitivy vyhrávají – vitaminy skupiny B a antioxidanty se dají získat i ze zdravějších zdrojů.
Tvrdý alkohol jako přínosný nevidím vůbec (tam je v zásadě jen voda, alkohol a případně různá aditiva) a koktejly dokáží být velmi, velmi kalorické.