Pokud jde o zákusky a cukrovinky, tady je to „velký špatný“. Prostě tahle forma potravin a dieta, to nejde k sobě. Většina těchto potravin je z hlediska denního příjmu energie kaloricky příliš bohatá a navíc obsahují velké množství sacharidů a minimum vlákniny. Třeba takový velký větrník člověku se sedavým zaměstnáním kaloricky zaplácne 20% denní potřeby energie.
Pro hrubé zhodnocení jsem nechal ChatGPT vyrobit dvě tabulky – zákusky z cukrárny a některé cukrovinky běžně nabízené v obchodech. Údaje o energii, přítomnosti základních živin a glykemickém indexu jsou hrubě orientační, ale nám postačí. Všimněte si i vysokých glykemických indexů, prakticky jen s výjimkou hořké čokolády. Je to dáno právě vysokým obsahem jednoduchých sacharidů (na chuť sladkých), které se velice rychle vstřebají a minimem vlákniny, což rychlost vstřebávání sacharidů dále podpoří. Důsledkem je rychlé zvýšení glykemie s jejím následným rychlým poklesem a rychlým vznikem pocitu hladu po jídle.
Zákusky v cukrárně

Cukrovinky v obchodech

Dva tipy:
Protože nejsme mistři askeze a občas bychom si rádi něco z výše uvedeného dali, tak si řekněme dva tipy, jak vzniklé škody alespoň trochu omezit.
-
Nedávejte si podobné potraviny izolovaně, ale jako dezert po normálním jídle obsahujícím protein, tuky a vlákninu. - Sacharidy ze zákusku se přece jen vstřebají pomaleji.
-
Po podobném zákusku se věnujte nějaké rozumné fyzické aktivitě (10-20 minut chůze, vyjít několik pater po schodech apod.) - Sacharidy vstřebané ze zákusku se o něco více spotřebují na provoz svalů a do glykogenu.
Alternativou jsou zdravější pokrmy, které si obvykle musíte doma z ingrediencí připravit sami. Několik příkladů máte níže. Většinou se jedná o chuťově méně sladké potraviny, v nichž je více vlákniny, takže glykemický index mají o něco nižší. Ale...ALE...stále jsou poměrně dost kalorické, takže je lepší je vnímat jako klasické jídlo.
Zdravější alternativy
