Nealkoholické nápoje tvoří u běžného člověka hlavní zdroj denního příjmu tekutin (alkoholickým nápojům je věnován zvláštní text). Určité množství tekutin můžeme získat i v pevných potravinách, ale to je maximálně 10-20% naší denní potřeby.
A protože tekutiny nutně potřebujeme, je vhodné dávat si pozor jaké formě nápojů je přijímáme. Z hlediska diety jsou totiž některé formy výrazně lepší než jiné. Nebudeme chodit kolem horké kaše, ideální je prostě čistá voda. Obsah kalorií 0. Podobně je na tom neslazený čaj a neslazená káva bez mléka, ale zejména kávou se denní potřeba tekutin skutečně hradit nedá. Ostatní formy tekutin již představují nemalou kalorickou zátěž, která je způsobena přítomností sacharidů.

Nápoje s umělými sladidly
S těmito nápoji je to složitější. Umělá sladila nemají prakticky žádné kalorie a přitom chutnají sladce. Z hlediska diety je tedy rozhodně lepší Cola light než klasická Coca cola. Na druhou stranu se objevují podezření na možnost jistých zdravotních rizik při dlouhodobém příjmu většího množství umělých sladidel, i když studie zatím nic dramatického neprokázaly.
Určitým problémem je i možné narušení regulace pocitů hladu a sytosti. Organizmus přijímá sladce chutnající potravinu (tekutinu) a očekává přísun kalorií, ke kterému ovšem nedojde. To spolu s dalšími faktory může vést ke zvýšení chuti na sladké potraviny a podpořit vznik hladu.
U potravin s umělými sladidly tedy platí zlaté pravidlo „Všeho s mírou.“.
Mléko
Mléko zmiňuji schválně zvlášť. Obvykle pijeme kravské mléko v úpravě nízkotučné, polotučné a tučné. Mléko není nápoj, který by se pil k zahnání žízně. Pije se spíše pro svou chuť, nebo pro některé látky v něm obsažené (zejména vápník, fosfor a vitamin D), nebo se přidává do řady receptů při pečení. Kromě tuků a kvalitních bílkovin v něm najdeme i sacharidy, přičemž nejvíce je zastoupený disacharid zvaný laktóza.

Z hlediska diety je nutno brát v potaz, že mléko je nemálo kalorické. Takže podobně jako u nápojů s umělými sladidly i zde platí, že všeho má být s mírou.