Průmyslově zpracované potraviny (budu zkracovat jako PZP) jsou určitou překážkou ve vašem cíli, tj. v úspěšné redukci váhy. Bohužel platí, že většina potravin, který běžně sní, jsou právě tyto PZP.
Co jsou PZP?
PZP je - jak název napovídá - každá potravina, která během své cesty k zákazníkovi prodělá nějaké větší zpracování v našem potravinářském průmyslu. Toto zpracování pak mění její přirozené vlastnosti. Nezáleží na tom, o jaký typ potraviny se přesně jedná. Mléko je přírodní, ale můžete z něj vyrobit PZP. Stejně tak maso je přírodní, ale můžeme ho zpracovat na PZP, u obilí a prakticky všeho ostatního platí to samé.
Proč existují PZP?
V zásadě jde hlavně o zisk velkých korporací, ale nehledejte v tom žádné celosvětové spiknutí. Realita je mnohem prozaičtější - vyrábíte potraviny a potřebujete na nich vydělat. Jaké tedy musí mít ty potraviny vlastnosti? Musí být trvanlivé. Musí být chutné a dobře stravitelné. Bonus je, pokud esteticky hezky vypadají. A ideálně by neměly zasytit na moc dlouho, protože pak si jich koupíte víc.
Jakými procesy se dosahuje vzniku PZP?
Těch procesů je celá řada, závisí na konkrétní potravině a konkrétním výsledném produktu. Může se jednat o různé fyzikální a chemické zásahy a jejich kombinace. V řadě případů se cíleně odstraňuje vláknina (příjemnější konzistence a jemnější chuť, menší kazivost...), přidávají se různá "Éčka" (stabilizátory, barviva, dochucovadla, konzervanty aj.), případně se mohou přidávat jednoduché sacharidy (sladká chuť), nasycené tuky a-nebo zvýšené množství soli.
Výhody PZP
PZP mají řadu nesporných výhod - jsou levné, dobře dostupné, obvykle subjektivně dobře chutnají, bývají snadno stravitelné a bývají trvanlivé. Snadná masová výroba, skladování a distribuce se podílejí na tom, že žijeme v historicky bezprecedentním nadbytku. Jenomže všechno má svoje negativa.
Nevýhody PZP
PZP mají tendenci být méně zdravé, než nezpracované potraviny. Ne že by byly nějak jedovaté, ale jejich původní vlastnosti jsou pozměněné takovým způsobem, že jejich nadměrná konzumace nám může dlouhodobě poškozovat zdraví. Musíme vzít samozřejmě v potaz, že závisí na míře průmyslového zpracování dané potraviny. Čím je vyšší, tím hůře. Je pasterizované mléko průmyslově zpracovaná potravina? V zásadě ano, ale jde pouze o malou úpravu, která má na druhou stranu důležité benefity (likvidace choroboplodných zárodků). Skutečným problémem jsou průmyslově vysoce zpracované potraviny, které obsahují velké množství přidaných sacharidů, soli nebo různých chemických aditiv.
Hlavní problémy PZP jsou tyto:
1. PZP často obsahují vysoké množství jednoduchých sacharidů, ale málo vlákniny. Proto mívají vysoký glykemický index. Způsobí rychlé zvýšení glykemie následované jejím prudším poklesem. PZP zasytí jenom na krátkou dobu a rychleji po jídle vzniká pocit hladu.
2. Vysoký obsah soli, nedostatek vlákniny a nadbytek sacharidů a nasycených tuků zvyšují riziko kardiovaskulárních nemocí, zvyšuje inzulinovou rezistenci a vede k metabolickému syndromu a obezitě. Řada aditiv v PZP může aktivovat imunitní systém a vyvolávat chronický prozánětlivý stav, což celou situaci zhoršuje.
3. Ačkoliv jsou PZP značně kalorické, bývají chudé na mikronutrienty (vitaminy, minerály, antioxidanty).
4. PZP bývají často velmi chutné (kombinace tuků, sacharidů a soli), vedou k přejídání a tím k obezitě.
Co nepatří do PZP?
Do PZP nepatří základní suroviny, případně potraviny jen jednoduše zpracované tak, aby se výrazně neměnily jejich vlastnosti a nedocházelo ke ztrátě živin. Příkladem takových potravin je například čerstvé (nebo sušené, či mražené) ovoce a zelenina, neochucené bílé jogurty, čerstvé maso, vejce, luštěniny, ořechy, semínka, celozrnné obiloviny a koření bez aditiv.
Příklad zdravého jídelníčku
Máte-li přístup k AI, což asi většina z vás má, můžete si jednoduše nechat vymyslet denní jídelníček, který obsahuje pouze průmyslově nezpracované a mírně zpracované potraviny. Jako příklad jsem takový jídelníček nechal AI vypracovat. Podle zadání má představovat cca 1900 kcal, což je energetický příjem, při kterém průměrný dospělý člověk s malou fyzickou námahou netloustne, nebo dokonce hubne.

Pokud máte přečteno, můžete pokračovat dále.