Za základní problém z hlediska přibírání na váze jsou považovány sacharidy, které ve vyspělé průmyslové společnosti přijímáme v potravě v nadměrném množství a v mnohdy nevhodné formě. Základními monosacharidy využitelnými jako zdroj energie pro naše tělo jsou glukóza a fruktóza. Řada potravin obsahuje přímo tyto jednoduché cukry nebo o něco složitější disacharid zvaný sacharóza, který najdeme např. v kostkovém cukru (sacharóza je molekula glukózy + molekula fruktózy). Třetí formou sacharidů důležitých pro naši výživu je škrob, což je základní polysacharid obsažený v chlebu a pečivu. Tento rostlinný polysacharid obsahuje velké množství vzájemně propojených molekul glukózy.
Abyste mě nekamenovali za neúplnost, tak ještě existuje mléčný cukr (laktóza), což je disacharid složený z glukózy a galaktózy. O galaktóze bych se už příliš nezmiňoval, nezdá se zase tak zásadní a naše tělo ji po vstřebání přeměňuje na glukózu. A speciálně v ČR musíme mezi sacharidy zmínit i maltózu, to je typický cukr v pivu. Jde o disacharid složený ze dvou molekul glukózy.

Základní sacharidy v naší potravě
Platí pravidlo, že náš organizmus v tenkém střevě dokáže ze zmíněných sacharidů přímo vstřebat pouze monosacharidy – glukózu, fruktózu a případně tu galaktózu. Ostatní větší molekuly nevstřebá, ty musí nejprve naštěpit. Z toho celkem logicky plyne, že čím jednodušší cukry tělu dodáme, tím rychleji je vstřebáme do krve:
-
Glukóza, fruktóza – Vstřebají se přímo a velmi rychle.
-
Sacharóza – Nejprve se musí enzymem sacharáza rozštěpit na glukózu a fruktózu a ty se pak vstřebají. Opět jde o poměrně rychlý proces.
-
Laktóza - Nejprve se musí enzymem laktáza rozštěpit na glukózu a galaktózu a ty se pak vstřebají. Opět jde o poměrně rychlý proces.
-
Maltóza – Štěpí se enzymem maltáza na dvě molekuly glukózy a ty se pak vstřebávají (podobné procesům výše).
-
Škrob – Musí se nejprve enzymy ze skupiny amyláz (máme jich více) rozštěpit na molekuly glukózy a ty se následně vstřebávají. Jde o děj o něco pomalejší.
My samozřejmě chceme, aby byl tento proces co nejpomalejší. Proč přesně, si povíme níže. Zatím se spokojme s tvrzením, že organizmus lépe snáší pozvolné změny přicházející ze zevního prostředí. A z tohoto plyne, že je pro nás výhodnější přijímat sacharidy spíše ve formě škrobu než v podobě jednodušších cukrů, tedy o je něco lepší zasytit se chlebem než zákuskem. Toto tvrzení není nic světoborného, to asi ví každý. Dobrá, ale ono to ani s tím chlebem není moc slavné, je to prostě jen o něco lepší.
Vláknina
Ano, vláknina je také forma sacharidu. Je však tak odlišná, že jí musí být věnován zvláštní text.
Pokud máte přečteno, můžete pokračovat dále.