Za základní problém z hlediska přibírání na váze jsou považovány sacharidy, které ve vyspělé průmyslové společnosti přijímáme v potravě v nadměrném množství a v mnohdy nevhodné formě. Základními monosacharidy využitelnými jako zdroj energie pro naše tělo jsou glukóza a fruktóza. Řada potravin obsahuje přímo tyto jednoduché cukry nebo o něco složitější disacharid zvaný sacharóza, který najdeme např. v kostkovém cukru (sacharóza je molekula glukózy + molekula fruktózy). Třetí formou sacharidů důležitých pro naši výživu je škrob, což je základní polysacharid obsažený v chlebu a pečivu. Tento rostlinný polysacharid obsahuje velké množství vzájemně propojených molekul glukózy.

Abyste mě nekamenovali za neúplnost, tak ještě existuje mléčný cukr (laktóza), což je disacharid složený z glukózy a galaktózy. O galaktóze bych se už příliš nezmiňoval, nezdá se zase tak zásadní a naše tělo ji po vstřebání přeměňuje na glukózu. A speciálně v ČR musíme mezi sacharidy zmínit i maltózu, to je typický cukr v pivu. Jde o disacharid složený ze dvou molekul glukózy.

Základní sacharidy v naší potravě

 

Platí pravidlo, že náš organizmus v tenkém střevě dokáže ze zmíněných sacharidů přímo vstřebat pouze monosacharidy – glukózu, fruktózu a případně tu galaktózu. Ostatní větší molekuly nevstřebá, ty musí nejprve naštěpit. Z toho celkem logicky plyne, že čím jednodušší cukry tělu dodáme, tím rychleji je vstřebáme do krve:

  • Glukóza, fruktóza – Vstřebají se přímo a velmi rychle.

  • Sacharóza – Nejprve se musí enzymem sacharáza rozštěpit na glukózu a fruktózu a ty se pak vstřebají. Opět jde o poměrně rychlý proces.

  • Laktóza - Nejprve se musí enzymem laktáza rozštěpit na glukózu a galaktózu a ty se pak vstřebají. Opět jde o poměrně rychlý proces.

  • Maltóza – Štěpí se enzymem maltáza na dvě molekuly glukózy a ty se pak vstřebávají (podobné procesům výše).

  • Škrob – Musí se nejprve enzymy ze skupiny amyláz (máme jich více) rozštěpit na molekuly glukózy a ty se následně vstřebávají. Jde o děj o něco pomalejší.

 My samozřejmě chceme, aby byl tento proces co nejpomalejší. Proč přesně, si povíme níže. Zatím se spokojme s tvrzením, že organizmus lépe snáší pozvolné změny přicházející ze zevního prostředí. A z tohoto plyne, že je pro nás výhodnější přijímat sacharidy spíše ve formě škrobu než v podobě jednodušších cukrů, tedy o je něco lepší zasytit se chlebem než zákuskem. Toto tvrzení není nic světoborného, to asi ví každý. Dobrá, ale ono to ani s tím chlebem není moc slavné, je to prostě jen o něco lepší.

 

Vláknina

Ano, vláknina je také forma sacharidu. Je však tak odlišná, že jí musí být věnován zvláštní text.

 

Pokud máte přečteno, můžete pokračovat dále.

 


Pomohl vám můj web? Zvažte prosím jeho pravidelnou, nebo jednorázovou finanční podporu.
 

  autor: MUDr. Jiří Štefánek
  zdroje: základní zdroje textů