Bílé pečivo (chléb, rohlíky a housky) jíme běžně, ale z výživového hlediska na tom není vůbec dobře. Ano, je tvořeno nesladkým škrobem, ale ten se v trávicím traktu velice rychle štěpí na glukózu a vstřebává do těla. Obsah vlákniny je velmi nízký. V zásadě je snězení 50 gramů chleba (velký krajíc), 1 rohlíku nebo 1 housky energeticky a množstvím glukózy ekvivalentní k 7 kostkám cukru. Povšimněte si i zdánlivého paradoxu, podle kterého má bílé pečivo ještě vyšší glykemický index než kostkový cukr. Je to dáno tím že kostkový cukr je sacharóza složená z glukózy a fruktózy a fruktóza má glykemický index velmi nízký (bohužel ji to nedělá zdravější).
Na druhou stranu má bílé pečivo, zejména chleba, mnoho zdravějších alternativ. Podívejte se, jak klesá glykemický index u typů chleba, které obsahují větší množství vlákniny. Kromě vyššího obsahu vlákniny mají tyto typy chleba méně průmyslově zpracovaná zrna, což významně zpomaluje trávení škrobu.