Bílé pečivo (chléb, rohlíky a housky) jíme běžně, ale z výživového hlediska na tom není vůbec dobře. Ano, je tvořeno nesladkým škrobem, ale ten se v trávicím traktu velice rychle štěpí na glukózu a vstřebává do těla. Obsah vlákniny je velmi nízký. V zásadě je snězení 50 gramů chleba (velký krajíc), 1 rohlíku nebo 1 housky energeticky a množstvím glukózy ekvivalentní k 7 kostkám cukru. Povšimněte si i zdánlivého paradoxu, podle kterého má bílé pečivo ještě vyšší glykemický index než kostkový cukr. Je to dáno tím že kostkový cukr je sacharóza složená z glukózy a fruktózy a fruktóza má glykemický index velmi nízký (bohužel ji to nedělá zdravější).

Na druhou stranu má bílé pečivo, zejména chleba, mnoho zdravějších alternativ. Podívejte se, jak klesá glykemický index u typů chleba, které obsahují větší množství vlákniny. Kromě vyššího obsahu vlákniny mají tyto typy chleba méně průmyslově zpracovaná zrna, což významně zpomaluje trávení škrobu.

 


Pomohl vám můj web? Zvažte prosím jeho pravidelnou, nebo jednorázovou finanční podporu.
 

  autor: MUDr. Jiří Štefánek
  zdroje: základní zdroje textů