Cottage sýr (chalupářský sýr) je další zajímavý mléčný výrobek, který doporučuji vaší pozornosti. Jde o měkký bílý hrudkovitý sýr lehce kyselé chuti, který je prodáván v kelímcích. Obvykle vychází z kravského mléka, které se vysráží a částečně odstředí. Hrudky sýru plavou v bílé tekutině, která obsahuje nízkotučnou smetanu, zbytkovou syrovátku a vodu.

Charakteristická příjemná lehce nakyslá chuť dává možnost použít tento sýr do jednoduchých slaných i sladkých jídel. Můžete ho jíst s chlebem, nebo k němu můžete přidat lesní ovoce, fantazii se meze nekladou.

Především nízkotučná verze cottage sýru má celou řadu výhod – málo tuků a sacharidů a málo energie, ale hodně bílkovin, vápníku a významný obsah vitaminu B2 a B12.

 


Pomohl vám můj web? Zvažte prosím jeho pravidelnou, nebo jednorázovou finanční podporu.
 

  autor: MUDr. Jiří Štefánek
  zdroje: základní zdroje textů